ДПС с предложение за промени в данъчната политика. Хората на Ахмед Доган искат намаление на ставката за лекарствата на 5 процента.

Макар че едното не следва от другото, ако ставката на лекарствата стане 5 на сто, е възможно цената на лекарствата да падне с под 10 процента.

Снимка: bTV

Ако ДДС-то върху медикаментите се премахне напълно, очакванията са за 17% спад.

В момента лекарствата, както всички останали стоки и услуги, имат данък от 20 на сто.

Единственото изключение е туризмът, който се облага с 9 процента.

Снимка: bTV

Вела Кръстева  има много заболявания, но парите не стигат за всичко изписано по рецепта

Група фармацевтични организации представиха пред ДПС разчети и схеми, според които ако се намали ДДС върху медикаментите, ще има промяна и в цените.

„Това е единственият сектор, в който имаме реални гаранции, че цените ще паднат за крайния потребител. Но тук имаме друг проблем с финансирането на Здравната каса”, обясни Йордан Цонев, зам.-председател на ПГ на ДПС.

Според Цонев решението е баланс между социалния ефект и фиска, тъй като, ако има промяна в ставката на лекарствата, бюджетът на касата ще се свие с между 150 и 500 милиона.

Анализаторите не очакват добър ефект от промяната.

„Диференцирането на ДДС не е добра идея, опитът на други страни показва,  че значително намалява ефектът при събиране на данъците и води до допълнително затруднение при администрирането им”, заяви Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика.

Всяка година от ДДС върху лекарствата в хазната влизат над 400 милиона лева.

Миналата седмица премиерът и финансовият министър изразиха неодобрение към идеята за промяна в данъчна ставка върху лекарствата, хляба и книгите, лансирана от депутата Делян Пеевски.