Върховна касационна прокуратура (ВКП) започва проверка на концесията на „Юлен“ в Национален парк „Пирин“ по сигнал на ПП „Зелените“.

Сигналът е подаден на 26 февруари 2018 г. до главния прокурор Сотир Цацаров и излага „факти за допуснати множество нарушения на действащото законодателство при сключване и изпълнение“ на договора за отдаване на концесията, се казва в съобщението на прокуратурата.

„Иска се извършване на проверка за действителния собственик на концесионера „Юлен“ АД, както и установяване на нарушения от страна на този концесионер, свързани основно с ползването на площи, значително надвишаващи размера на концесионната територия по договор и с наличието на обекти на трети лица там“, съобщават още от ВКП.

„Поставят се и въпроси относно разрешения за ново строителство, издадени на концесионера, но попадащо извън зоната на територията по договор, както и относно свързаност между „Юлен“ АД и федерация по ски, с оглед получаване и разходване от същата на средства от държавния бюджет“, се добавя в съобщението.

Главният прокурор разпореди извършване на лична проверка от прокурор от ВКП, предвид съдържащите се в сигнала данни за престъпления против околната среда, както и престъпления по служба от представители на изпълнителната власт. Проверката ще бъде извършена в двумесечен срок.

От „Юлен“ казаха за bTV, че ще изчакат становището на Прокуратурата и е възможно да подадат сигнал за набеждаване.

Същевременно вицепремиерът Валери Симеонов обяви намерение промяната на концесионния договор на „Юлен“ да бъде внесена за повторно гласуване от Министерския съвет.

„Докато тече проверката на ВКП, правителството няма моралното право да изменя концесионния договор, а яростта и неприличния език на Валери Симеонов могат да се обяснят само с две хипотези: самият той е собственик на дялове в концесионера, чрез „огърлицата“ от офшорни компании и/или неговата партия е взета на „концесия“ от реалния собственик на „Юлен“ с намерението да бъдат прокарани интересите на задкулисни играчи, ограбващи държавни ресурси“, коментира съпредседателят на „Зелените“ Борислав Сандов.