Семейство Мерк – Венета, Гордън и четирите им деца. Тя е българка, а той швейцарец.

„2000 г. юни месец бях за първи път в България. Бях говорител на едно младежко обучение и там срещнах Вени”, разказва Гордън.

Снимка: btvnovinite.bg

Живели тук, после в чужбина. Но преди 8 години решили да се върнат в България.

„Искаме да направим нещо, с което да променим живота на хората около себе си. И това е нещо малко, с което ние можем да допринесем, но когато всеки даде своята част, едно голямо добро би се случило и една голяма промяна”, казва Венета.

Снимка: btvnovinite.bg

Създали сдружение „Сърце за България”. Преди месец дарили на спешната помощ в местната болница мобилен ехокардиограф, нужен за всяка една линейка.

Снимка: btvnovinite.bg

„Изключително необходим е за поставяне на диагноза по-нататък, за да може да се постъпи правилно по-нататък в самото поведение към пациента”, обяснява Мариана Митева, медицинска сестра в спешната помощ.

Преди това дарение Венета и Гордън ремонтирали и част от родилното отделение – стаята за почивка на персонала и родилната предзала.

Снимка: btvnovinite.bg

„Бяха закупени мебели, чисто нови легла, което като медицинско оборудване струва доста пари и на този етап болницата нямаше как да си позволи това”, казва д-р Илиян Траянов, завеждащ АГ към „МБАЛ-Пазарджик”.

Благодетелите купили и нова модерна везна за измерването на бебетата.

Във всичко, което правят, Венета и Гордън винаги включват и децата си – за да продължат те след време добрия им пример.