Духът е по-силен от всяко изпитание. Доказва го историята на Петко Сталинчев, който не може да ходи, а изкачи най-високия български връх Мусала. За приятелската ръка, която му помага по пътя към невъзможните желания, разказваме в рубриката "Вярваме в доброто".

Приключението за Петко започва от кабинковия лифт на Боровец. Въпреки че не може да ходи, 27-годишното момче се отправя към Мусала, за да сбъдне най-голямата си мечта.

От кабинковия лифт групата се качва на машината, с която има да измине 7-8 километра, след което започва да изкачва върха пеш. С ентусиастите са 11 спасители и петима доброволци.

Спасителите са закачени на въже и се дърпат.

Най-трудното тепърва предстои - изкачаването на опасната заледена пътека по стоманените въжета до върха.

На 2700 метра надморска височина започва същинското изкачване на върха.

Петко е с вродено заболяване - Спина бифида, и се придвижва с количка, но това не го спира да води пълноценен живот. Играе тенис и баскетбол.

Само за 4 часа Петко успя да покори най-високия връх на Балканите.

„Божествено е! Мисля, че всеки, който има увреждания, може да стигне някакъв връх. Аз стигам този връх благодарение на много хора зад гърба ми”, сподели радостта си Петко.

Хората, които правят възможно всичко това са Захари, Виктория и Николай, които създават сдружението "Към Върха", чиято цел е да помагат за изкачването на деца и младежи с увреждания. Към момента са завели 20 души в планината.

Призовават всеки, който иска, с каквото може, да се включи, дори с добра дума.

„Затова, че сме качили Петко до тук, много хора ще се свържат с нас и ще кажат, знаете ли, какво аз от 10 години не съм излизал в планината, искам да го направи, моля ви помогнете ми”, сигурен е доброволецът Николай Герев.

Сега пред Петко има нов връх - да се бори за правата на хората с увреждания.

„Искам да кажа на хората да вярват в себе си и в мечтите си, във върховете, които искат да постигнат, да гледат към тях”, заяви Петко.