Да подаряваш време и грижа на мястото, където си прекарал детството. Вече няколко години две момичета от Пловдив са доброволци в читалището в село Царацoво.

Снимка: btvnovinite.bg

Любовта към книгите и техния дом за две вече 17-годишни момичета пламва през летата на село. 
„Може би съм била в детската градина с баба ми, която също живее в Царацово, решихме да се разходим до центъра и тя ме попита: Искаш ли да вземем една книжка от библиотеката? И аз казах: Добре”, спомня си Александра Виденов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Много обичах да идвам с дядо, аз още не можех да чета, но той си взимаше книги за него, постепенно той започна да ме учи да чета и аз също започнах да си взимам книги.
Макар и на село, библиотеката тук притежава книжен фонд от над 14 хил. тома и над 300 читатели”, сподели Михаела Михова.

Снимка: btvnovinite.bg

От малки, Александра и Михаела са част от младежкия танцов състав към читалището, а вече няколко години са и помощници в библиотеката.

Снимка: btvnovinite.bg

„Могат да обработят купчина книги и да ги пуснат в употреба, те знаят вече какви неща се поставят върху книгите, като отличителни знаци, работят вече с датниците”, каза Елисавета Сандекова, библиотекар.

Снимка: btvnovinite.bg

Миналото лято момичетата посвещават ваканцията си на дейности, свързани с читалището. Помагат в организацията на местни празници и чествания. Занимават се и с най-малките. Въпреки училищните задължения, двете се стараят да идват в Царацово и да помагат поне веднъж седмично.

Снимка: btvnovinite.bg

Михаела споделя, че нейната награда са усмивките на хората. Александра пък е категорична, че предпочита са прекарва времето си в читалището, отколкото в градския мол. В края на миналата година Александра и Михаела получават и заслужено признание – награда за доброволчество.