Българин, емигрирал преди 30 години в Америка, се върна у нас, за да реставрира своя творба. Стенописът му в Ахтопол е емблема на града и туристическа атракция.

61-годишният професор по изобразително изкуство Владимир Ценов е родом от Царево. През 1984 г. завършва Художествената академия и прави дипломната си работа на стена на детска градина в Ахтопол.

„Съдържанието на творбата е „Дървото на приказките” и съответно има две половини – общо взето поравно разпределени – едната е вълшебните приказки, другата битовите приказки”, обясни Владимир Ценов.

Вече 34 години на стената на градина Делфинче живеят Жар птица, Хитър Петър, Тримата братя и златната ябълка, Неродена мома. Но направеното започва да се руши. От общината търсят Владимир с молба да реставрира паното.

„Отне ми около три седмици всеки ден на скелето, но аз съм много признателен, че ми беше дадена възможността да го удължа”, каза Владимир Ценов.

Възстановява стенописа миналото лято.  

„Беше много особено усещането, все едно срещаш дете отново след голяма раздяла”, допълни той.

Техниката, която Владимир е използвал за да направи стенописа, се нарича сграфито. При нея върху мазилка с остър предмет се издълбават контурите на изображението.

В Ахтопол стенописът с приказните герои, освен, че е много обичан от жителите на града, е атракция за туристите. 

„Доста дълго време застават пред портите на детската градина и наблюдават самата експозиция тук, творбата и явно са запленени от нея”, каза кметът на Ахтопол Станислав Дмиитров.

За Владимир това е най-голямата награда – емоциите и усмивките, които е подарил със стенописа и мисълта, че ще продължава да го прави.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!