Мобилни станции с видеоигри ще получат като дарение пет детски болнични отделения. Кампанията е вдъхновена от 13-годишно момче, което иска да подари усмивка на малките пациенти.

Педиатрията на болница Лозенец вече има новата придобивка. Първи я изпробват 8-годишният Явор и 5 - годишният Димитър, които вече няколко дни са в болницата заедно с майките си.

„Забавно е защото се състезаваш, печелиш места печелиш други нива. Помага ми да се чувствам по–добре”, споделя Явор.

„Това е единственото, което го развлича, защото е ограничен откъм движение”, разказва неговата майка Румяна Кръстева.

 

Снимка: btvnovinite.bg
„Със сигурност ще ни помогне тука да минат по-забавно часовете”, подкрепя я Кристина Йорданова, майка на Димитър.

„Това е една игра, която като видях малките ни пациенти как се забавляват, се надявам тя да помогне за адаптацията им, която е изключително важна - към болничния престой, към нашето присъствие, към тази среда, в която някои прекарват и месец”, разкрива доц. Йорданка Узунова, началник на Клиника по педиатрия в УМБАЛ „Лозенец"

Идеята за дарението е на 13-годишния Ангел Томов. Вдъхновил се от репортаж за подобна инициатива в САЩ.

„На Ангел много му хареса и мисля, че първата му реплика беше - ако някой го направи в България, бих си дарил игрите. След кратък размисъл от един два дни решихме, че ние ще го направим”, разказва бащата на малкия дарител Димитър Томов.

Така децата ще се чувстват по-добре и няма да им е гадно в болницата, споделя малкият Ангел. Част от доброто дело е и Деси, която е семеен приятел.

„В чисто човешки план ние искрено вярваме, че и най - малкото усилие по посока на това да помогнеш на някой или да направиш нещо добро в дългосрочен план има ефект върху цялото общество и променя цялото общество”, смята Десислава Янкова.

Идеята е до 1 юни да бъдат дарени още 4 мобилни игрални станции. За да усмихнат малките пациенти в детската кардиология в София и в трите детски онкологии в страната.