Енергийната свързаност на Балканите е приоритет за България. Това заяви премиерът Кирил Петков в Белград, където е на официално посещение. 

От общата пресконференция на двамата премиери стана ясно, че България ще подаде ръка и на Сърбия, а не само на Северна Македония в следващите шест месеца, когато Франция е начело на общността.

„Бих искала да благодаря на България  за подкрепата към европейската интеграция и да помолим за подкрепа за следващия клъстер икономика и конкурентноспособност, които ние искаме отворим по време френското председателство на ЕС“, каза Бърнабич.

Снимка: БГНЕС

Петков размени телефона си с Бърнабич, както направи  и с македонския премиер Ковачевски, за по-бърза и директна реакция в защита на правата на българите.

„Искам да благодаря на министър-председателят Бърнабич, защото тя каза нещо много практично: „Ако има някакъв проблем с българското малцинство в Сърбия, моля ти се директно ми се обади“. Това ще бъде подходът, с който ще можем напреднем“, отбеляза Петков.

И двамата премиери се съгласиха, че енергиен пазар за търговия с газ има голям потенциал в региона.

Снимка: БГНЕС

Петков определи Сърбия като стратегически партньор и обеща министрите на икономиката, иновациите и електронно управление да работят заедно.

Обсъдено е и предлагането на общи туристически пакети в България и Сърбия, както и създаването на преки линии Белград-Бургас и Белград-Варна.