Битовото отопление и старите бензинови автомобили са сред основните замърсители на въздуха в столицата. Това сочи доклад на инициативата „Визия за София”.

В България дишаме най-мръсният въздух в Евросъюза. В световен мащаб сме сред страните с най-влошено качество на въздуха като заемаме 13-то място, на челната позиция е Саудитска Арабия.

София се намира в котловина и при всяка температурна инверсия през зимата отделеният прах и газове се задържат с дни под формата на смог.

Снимка: bTV

Основен виновник за замърсяването е битовото отопление. Въпреки че едва 12 на сто от домакинствата в града се отопляват на дърва, въглища и нафта, това оказва сериозно влияние върху качеството на въздуха, сочи докладът на „Визия за София”.

В проучването се отбелязва още, че голям дял в замърсяването имат и автомобилите. Интересното е, че от тях най-много влошават качеството на въздуха, който дишаме, старите бензинови коли, следвани от дизеловите.

В столицата ни на всеки двама души се пада един автомобил. Докато в един от най-добрите градове за живеене Виена е един на трима – и то при положение, че при нас съотношението се влошава, докато в австрийската столица се подобрява.

Снимка: bTV

От общината припомнят, че в началото на годината приеха пакет от мерки, сред които – зеленият билет.

„Дните с по-високи очаквани прогнозни замърсявания следват мерките с един апел към гражданите на София да оставят личните автомобили и да ползват градския транспорт”, коментира председателят на комисията по опазване на околната среда в общината Лорита Радева.

Активисти обаче се надяват на реални мерки, насочени срещу причинителите на замърсяването.