Появиха се първи кадри на човека, поругал гроба на патриарх Неофит. На тях се вижда мъж, който първо прави опит да скъса траурните знамена на храма, а след това и некролога, но не успява, защото е зад стъкло.

Снимка: Светия синод

На гроба на Негово светейшество мъжът събаря кръста и фенера, в който се слагат свещите. Кръстът е изваден и част от него е счупена, както и част от мрамора, обграждащ гроба на патриарх Неофит.

Посегателството е станало около 23:30 ч. снощи. Кадрите са от охранителните видеокамери от столичния храм "Света Неделя". 

Гробът на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит се намира под колонадата на митрополитския храм. Той бе погребан в близост до гроба на екзарх Йосиф I. 

Оказва се, че това е второто скверняване на гроба на патриарх Неофит, обясни пред bTV Белоградчишкият епископ и викарий на Софийската митрополия.

Снимка: Светия синод

„Такова нещо имаше в събота срещу неделя. Беше счупен фенерът. Оскверняването на храма вътре и отвън ежедневно се случва от дрогирани или хора с ментални проблеми, които са се отдали на алкохолизъм. Дано е това, а не нещо по-сериозно. За жалост, в полицията се събират само документи и папки, но няма никакво разрешение“, допълни той.

Духовници казват, че случилото се е посегателство върху паметта на всички българи.
„Ръкотворният паметник е за всички нас. Неговата памет не може да е осквернена. Паметникът е за паметта. Църквата не може да отмъщава, трябва да се молим, и това ще правим – да внесем духа на прошка и мир“, посочи Николай Георгиев, предстоятел на храм „Св. Неделя“.

Хора, дошли да отбележат 99-тата годишнина от атентата в храма „Св. Неделя“, разбраха за вандализма. Елена Николова е сред миряните, изпратили патриарха в последния му земен път.

„Това е просто грях за тези, които са го направили. Хулиганщина и атеизъм. Това нещо е много лошо. Само невярващи могат да го направят”, каза Елена.

Снимка: bTV

А духовенството се надяват на решение, защото посегателствата над храма са всекидневие.

„За жалост в полицията се събират само папки, документи, но няма разрешение, нито наказани, нито хора, които могат да бъдат подведени под отговорност“, каза белоградчишкият епископ и викарий на Софийската митрополия Поликарп.

Снимка: bTV


Полицията проверява случая. От СДВР заявиха за bTV, че кадрите от случилото се са достигнали до тях следобед.

Снимка: bTV

На 21 април, неделя, в храм "Света Неделя" ще бъде отслужена Заупокойна света литургия и панихида по повод 40 дни от кончината на Българския патриарх Неофит, съобщиха от БПЦ.