Осем от предложенията за министри в проектокабинета на „Има такъв народ“, който Слави Трифонов представи, са жени.

Осезаемото дамско присъствие в министерските кресла нямаше как да не направи впечатление. Както самият Трифонов изтъкна, всеки един от предложените министри в проектокабинета "Василев" е експерт в своята област и ще има конкретни приоритети пред себе си с възможно най-кратък срок за изпълнение.

Интересно в профила на дамите е, че половината са на възраст до 40 г. Най-млада е Антония Валентинова – на 27 години, която е предложена за министър без портфейл по ромските въпроси.

Всички говорят няколко чужди езика и повечето са получили образованието си в чужбина.

Ето и кратки биографии на жените в проектокабинета на „Има такъв народ“:

Мария Бойчинова, министър на финансите

Мария Бойчинова е икономист и финансист и говори три езика, на 34 г. Завършила е с пълно отличие колежа Vassar в Ню Йорк. Учила е в лондонското училище по икономика и политически науки. Притежава престижна професионална акредитация и е сертифициран финансов аналитик. Започва кариерата си на „Уолстрийт“ в няколко компании – Merrill Lynch  и JPMorgan.

Натали Митева, министър на образованието

Натали Митева е експерт по образованието и говори четири езика, на 39 г. Завършила е с отличие Колумбийският колеж в Южна Каролина. Има магистратура по публични политики от Мерилендския университет в САЩ, както и допълнителни квалификации от Колумбийския университет и от бизнес департамента на Оксфордския университет.

С близо 10-годишен опит е в сферата на образованието, иновациите в преподаването. Активно работи с Колумбийския университет в Ню Йорк относно ефективните технологии за преподаване.

Велислава Петрова, министър на здравеопазването

Велислава Петрова е учен и имунолог и говори три езика, на 31 г. Учила е в университета в Бристол и този в Кеймбридж. Получава докторска степен по биологични науки, вирусология и имунология. Тя е старши мениджър в екипа по здравна политика в Глобалния алианс за ваксини и имунизации (GAVI) в Женева.

Била е консултант в редица международни организации в сферата на здравното законодателство и иновациите, включително и към ООН. Тя и водещ експерт в проект на Световната банка, възложен от МВР за оценка на риска от инфекциозни болести в България като част от Националната програма за намаляване на риска от бедствия (2021-2025 г).

Михаела Лашова, министър на регионалното развитие и благоустройството

Михаела Лашова е финансист и мениджър и говори два езика, на 43 г. Има магистърска степен по финансов мениджмънт от City University в Сиатъл и бакалавърска по финанси от University of Illinois в Чикаго. Тя е изпълнителен директор на "Фортън" - една от най-големите консултантски компании в сферата на недвижимите имоти. Освен това от ноември 2014 г.

Лашова е и посланик на Кралския институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти (RICS) за България, Македония и Сърбия.

Теодора Генчовска, министър на отбраната

Теодора Генчовска е експерт по отбраната и въоръжените сили и говори два езика, на 50 г. Тя е възпитаник на Военната академия, преминала е и през редица допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ.

Професионалната ѝ кариера стартира в Генералния щаб на Българската армия. Последователно преминава през всички нива, достигайки до началник на отдел „НАТО и Европейски съюз“ в Министерството на отбраната. Участвала е в български делегации на срещите на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия.

За bTV Теодора Генчовска заяви, че е рано за коментар на този етап. Трябва първо да получат мандат за съставяне на правителство и да получат подкрепа от Народното събрание, след което ще изложи своите идеи и приоритети.

Лилия Иванова, министър на труда и социалната политика

Лилия Иванова е юрист и говори четири езика, на 52 г. Тя е завършила право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Има много допълнителни квалификации в чужбина – по банково право в Линц, Австрия; практика за адвокати в Бон, Германия; специализации в областта на административната реформа и устойчивото развитие в Мадрид, Лондон, Бирмингам и Барселона.

Станислава Армутлиева, министър на културата

Станислава Армутлиева е музикален продуцент и говори три езика, на 50 г.

Завършила е НАТФИЗ. Има 30-годишен опит в мениджърството на творчески продукти, авторски и сродни права. Тя е председател на УС на Българската асоциация на музикалните продуценти, както и на ПРОФОН.

Член е на УС на „Музикаутор“ – организацията за управление на правата на автори и издатели в областта на музиката.

„С позитивна нагласа гледам напред. В момента не мога да коментирам. Надявам се през следващите дни да можем подробно да говорим за това какво евентуално предстои напред“, коментира пред bTV Станислава Армутлиева.

Д-р Антония Валентинова, министър без портфейл по ромските въпроси

Антония Валентинова е лекар, анестезиолог и говори четири езика, на 27 г. От ромски произход, от Перник. Тя е завършила Медицинския университет в София. Работи като лекар ординатор в "Спешна помощ" и като лекар специализант „Анестезиология и интензивно лечение“.