КПКОНПИ публикува декларациите за имущество и интереси, подадени от лицата, заемащи висши публични длъжности, за периода 18 август - 31 декември 2021 г., както и списък на лицата, неподали декларации в срок.

Публикувани са встъпителните декларации на народните представители от 47-ото Народно събрание. Вижте целия списък ТУК.

Снимка: btvnovinite.bg

При встъпването си в длъжност като премиер Кирил Петков е имал влог от 700 000 долара в чужбина и от 20 000 в България. Той и съпругата му притежават два автомобила на стойност 73 500 лева. Петков е декларирал и 50 000 долара налични средства.

Снимка: btvnovinite.bg

Сред заможните в изпълнителната власт е и министърът на транспорта Николай Събев, който е имал участия в 9 фирми, преди да поеме поста. Повечето от тях са част от куриерския бизнес. Събев е декларирал 24 недвижими имота, сред които няколко апартамента в Созопол, апартамент в Русе, две къщи в София и две къщи в Испания. Николай Събев притежава четири леки автомобила и 13 мотоциклета. На влог държи близо над 9 млн. лева.

Снимка: btvnovinite.bg

Министъра на финансите Асен Василев притежава апартамент от 54 кв. м. в София и малко над 66 хиляди лева. Вътрешният министър Бойко Рашков е декларирал, че притежава 19 имота, сред които три апартамента и части от къща в София, жилище в Несебър и още две в село Антон. Те са придобити с брачен договор.

Министърът на вътрешните работи държи в банка близо 159 хиляди лева.
В инвестиционни фондове - 645 хиляди лева.

Снимка: btvnovinite.bg

Вицепремиерът Корнелия Нинова притежава половината от семеен апартамент, ателие и гараж в столицата, и част от имот в Мизия. Има 5000 лева личен банков влог - 10 пъти по-голям има съпругът ѝ. Семейната им кола е на стойност 15 хиляди лева. Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова е декларирала влог от 117 хиляди лева.

Снимка: btvnovinite.bg

Депутатът от ДПС Делян Пеевски има участие в 8 дружества, два апартамента и къща, налични средства за над един милион и 320 хиляди лева. И влогове за над 3,6 млн. лв. 

За разглеждания период общо 182 задължени лица не са подали в срок декларациите си. От тях 122-ма са ги подали със закъснение, а 60 не са изпълнили законовото си задължение. Почти 1/3 от тях са представители на местната власт.

Съгласно закона лице, заемащо висша публична длъжност, което не подаде декларация в срок, се наказва с глоба в размер от 1000 до 3000 лв.

В случаите на неподаване на декларация, когато се установи, че няма обективна причина за това, след решение на КПКОНПИ се образува и проверка за установяване на незаконно придобито имущество.

За 2021 г. общият брой лица, подали декларации, е 12 430.