Слави Трифонов даде първото си телевизионно интервю като лидер на „Има такъв народ“. Пред БНТ той обясни, че партията му няма да подкрепи БСП, за да се състави правителство с третия мандат. 

„Това с подкрепата е като в любовта – и ти подкрепяш, и тебе те подкрепят. Те имаха възможност да ни подкрепят, но не ни подкрепиха“, каза още Трифонов. 

Трифонов беше категоричен, че никой не стои зад ИТН, освен той и нейните избиратели. Председателят на най-голямата парламентарно представена партия разкри, че е имал среща с Христо Иванов и Мая Манолова лично, на която е попитал Иванов къде е видял „дългата ръка на ДПС“. 

Според Трифонов служебните министри на икономиката и финансите – Кирил Петков и Асен Василев първи са дошли при него за разговори да станат част от евентуален кабинет на ИТН. 

По думите му той е провел разговор на четири очи с Кирил Петков, в който усетил, че служебният министър на икономиката има „ултимативно поведение“.

„Той ми каза Асен Василев трябва да бъде министър на финансите. Аз казах – може би ние трябва да решим, Василев може да е на европейските пари. Аз не съм привърженик на ултимативното поведение, затова преценихме, че няма да се разберем и не се договорихме“, каза Трифонов.

На въпрос защо ИТН са повдигнали темата за двойното гражданство на Кирил Петков като проблем, а по-късно са внесли искане за изменение в Конституцията именно на тези текстове, Трифонов каза, че това са две различни неща.

„Правилно е да няма значение дали си двоен гражданин или не. Но има закон и този, който е нарушил закона докато той съществува е закононарушител. И двете са верни. Глупаво е ако имаш двойно гражданство да не може да си министър или депутат. Но докато го има вписано в закона, ти си закононарушител. Законът е закон“, каза още Трифонов.

Какво каза още Слави Трифонов за политическата отговорност, как трябва да се проведат евентуалните предсрочни парламентарни избори, защо подкрепят президента Румен Радев за нов мандат и какво мисли ИТН за COVID кризата и имунизационната кампания – вижте във видеото!