Високо напрежение между Русия и България и последвала каскада от реакции на институциите у нас. Заради изгонените 70 руски дипломати Москва постави ултиматум на София - или да оттеглим нотата за експулсиране, или ще обмислят затваряне на посолството у нас.

Премиерът призова посолството към диалог и оттегляне на нотата си, а външният министър в оставка отиде спешно в Народното събрание.

Дипломатическото напрежение се случи на фона на окончателното приемане на актуализацията на "Бюджет 2022".

Руската посланичка е поискала среща в Министерството на външните работи, за да връчи вербална нота заради отзоваването на 70 служители от мисията на Руската федерация в София. Това съобщи външното ни ведомство преди 3 часа.

В ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за „персона нон грата“ служители на руските задгранични представителства

Пред обществената телевизия посланик Митрофанова заяви, че на Кирил Петков му е била поставена задача, да експулсира всичко, свързано с Русия.

Междувременно премиерът в оставка призова руската посланичка да оттегли нотата си и изтъкна, че след решението на правителството за експулсиране на 70 дипломатически служители в София ще останат да работят 43-ма.

„Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота“, казва Петков.

От руското посолство обаче отговориха, че в нотата от външно министерство не се споменава паритет на сътрудниците на дипломатическите представителства. И повториха:

„Очакваме, че на 1 юли МВнР на България ще отзове двете ноти, съдържащи списъци с имена на сътрудници на руските задгранични учреждения в България. В противен случай пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Русия в София (което автоматично води до затварянето и на Посолството на България в Москва)“.

Последва реакция и от президента, който поиска Министерски съвет да се събере, за да оцени последствията от ескалацията на кризата.

„Това решение трябва да е съобразено с предизвикателствата пред националната сигурност и с дългосрочните интереси на България и на хилядите български граждани, живеещи в Руската федерация. Недопустимо е те да бъдат оставени без дипломатическо представителство. Недопустимо е решения, свързани със сигурността на България, да не отчитат рисковете от ескалация и икономическите последствия от тях“, посочва държавният глава.

bTV научи, че между България и Русия няма споразумение за броя на служителите в мисиите и на това основание руската страна е увеличила многократно своите хора, като ги е командировала с временни акредитации на фона на 12-те български дипломати в Москва.

Ако Руската федерация закрие мисията си у нас, нивото на двустранните отношения се понижава. Според Виенската конвенция при неразрешени конфликти и противоречия една от страните може временно или постоянно да оттегли своя посланик.

Преди няколко месеца България предприе този ход, като извика в София нашият представител в Москва.