Нотата е изпратена с писмо до премиера с молба за указания. Все още към МВнР такива не са получени. Това заяви външният министър в оставка Теодора Генчовска в парламента.

Тя отрече решението на изгонването на руските дипломати да е нейно и посочи, че отговорността е на премиера.

„Имаме указания от началника на неговия кабинет, те са с гриф „Поверително“ и са в деловодството на Народното събрание“, каза Генчовска.

Казусът коментира и вицепремиерът Асен Василев.

„Мисля, че трябва дипломатите да се произнесат по този въпрос. Мисля, че импровизации политически не са най-добрият вариант“, заяви Асен Василев.

Тази вечер от „Продължаваме промяната“ имат среща на парламентарната група, където ще обсъдят и ситуацията с нотата на руското посолство.

„Нормално е да има такава реакция от руското посолство, но България е изявила своята позиция и това е нормална практика в целия свят. Не късаме с никакви дипломатически отношения. Виждате и позицията на Министерския съвет“, коментира Настимир Ананиев от ПП.

„Това е прецедент в нашата държава. Всичкото това, което успя да свърши премиерът в оставка, за съжаление, си носи последствията“, отбеляза Станислав Балабанов от „Има такъв народ“.

От „Възраждане“ ще предложат да се свика спешен Консултативен съвет по национална сигурност при президента.