Зимният сезон в Банско е в разгара си, а подранилият сняг е създал условия, каквито хотелиерите не са виждали през последните три години.
Седмица преди Световната купа по сноуборд - събитие, което ще събере под Тодорка българския и международен елит в този зимен спорт, планинският курорт е пълен с чужденци.
Чехи, поляци, британци и много съседи от Северна Македония са „окупирали“ градчето. Сърбите също са предпочели пистите в Пирин, пише БГНЕС.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Но Банско не е само писти. Съвсем скоро едно традиционно за региона мезе ще празнува своя празник, за което местните майстори ежедневно гледат прогнозата за време и се надяват на някой градус под нулата, защото банският старец трябва да съхне.
Банският старец е тукашната луканка, която не може да се сравни с модерните бургери, които вече се предлагат и на плаца, и в традиционните механи.
Суджуци висят дори до лифтовете на белите писти.
Вкусното мезе има дори си собствен празник. В края на февруари месарите от Банско и Разложко честват стареца заедно с неговите побратими - суджук, капама, чомлек, бабяк и изсушен свински бут.
Според банскалии отличният вкус на приготвяните от тях мезетата се крие в добре гледаните животни, истинското свинско месо и традиционните подправки, с които планината ги дарява щедро. Една от тях е копърът, който придава специфичен вкус на деликатесите.
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте btvnovinite.bg във VIBER
Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK