Компютърният вирус WannaCry, който предизвика най-големите досега поражения в световен мащаб, възкръсна с нова версия и продължава да поразява хиляди компютри.

До момента са заразени над 200 хил. машини в повече от 100 държави.

В неделя разпространението на криптовируса беше спряно с kill switch (прекъсвач), но сървърите с блокиращия код бяха атакувани на свой ред от ботнет мрежата „Мирай” и днес вирусът WannaCry възкръсна с нова версия.

Веднъж влязъл в компютър, вирусът се разпространява из всички включени машини, но и сканира произволни хостове в интернет пространството.

Атаката на WannaCry е добре планирана и поразява много сектори, които са незащитени.

Експертите предупреждават, че е възможно в следващите дни да се появи отново модифицирана версия на същия компютърен вирус, която да е с подобрена функционалност и още по-големи мащаби на атаката.

Вирусът поразява компютри със стари или пиратски версии на операционната система, криптира файловете и предлага ключ срещу 300 долара във виртуалната валута биткойн.

За първи път у нас „Уиндоус” пуснаха специално обновление, което да спаси компютрите със стара операционна система като XP и „Виста”, които вече не се поддържат.

От ГДБОП публикуваха списък със стъпки как да се предпазим от опасния вирус.

У нас беше направен опит да бъде атакувана областната управа на Ямбол, но WannaCry е спрян от антивирусната програма и не е нанесъл вреди.

Към момента няма други сигнали за засегнати компютърни конфигурации на български правителствени организации, частни фирми или отделни граждани, съобщиха от МВР.

Русия продължава да е най-потърпевша от WannaCry. Там вирусът е ефективен, защото фишинг имейлите, с които се разпространява, са написани много внимателно на 20 езика.

Европейските институции не са били засегнати от кибернападението, съобщиха от Европейската комисия.

Във Великобритания кибератаката обаче засегна 7 болници.