За последните 4 месеца се срещахме последователно с работници, профсъюзи и представители на браншовата камара „Пътища“. Целта е да си уредим договорните отношения и да можем да продължим да работим, посочи на брифинг в МРРБ министър Виолета Комитова след протеста и пътните строители по-рано през деня.

МРРБ взе решение да се провеждат срещи само със собствениците на фирмите, заяви регионалният министър.

"Ние знаем кои са фирмите, но не знаем кои са собствениците", уточни тя. "Минаваме на двустранни отношения, единственото ни условие е собствениците на фирмите да дойдат на разговори, без посредници и браншови организации", заяви още министър Комитова. 

"Ние нямаме тайни, искаме да водим открит диалог с тях. Смятам, че ще продължим разговора от следващата седмица в този дух. Ще се срещаме само и единствено със собственици на фирми за уреждане на наши договорни отношения", заяви Комитова.

"Имаме сведения от министерството на труда, че в строителния сектор няма съкратени работници, няма хора без заплати. Запознали сме се с трудовото законодателство, ако една фирма е затруднена финансово, работодателят е задължен да плаща до 60% от заплатите на своите работници, но не по-малко от минималната заплата. Пътните фирми не са ощетени откъм заплати, смятаме, че този протест беше нагнетяване на напрежение към обществото", добави регионалният министър.

Не знам за какво беше днешният протест, чувах музика, не разбрах за какво протестират, помислих, че е дошъл 9 септември, каза още Комитова.