На кучето не може да се вменява вина за престъпление, защото то няма съзнание, виновни за поведението на животните си са стопаните. Около тази теза с обединиха Явор Гечев от фондация „Четири лапи“ и треньорът на кучета Николай Василев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Те коментираха инцидента в пазарджишкото село Мокрище, където питбул, държан на верига, уби тригодишно дете.

Снимка: bTV

Причините за агресията на кучето може да са най-различни, каза Василев. Той посочи, че от кадрите се вижда, че условията, в които питбулът живее, са доста тежки, но според него гладът не е самоопределящ фактор в случая. „Това куче най-вероятно не се пуска от този синджир – предположи той. – Когато едно животно е обособено на едно определено място, то започва да си охранява територията. В момента, в който се навлезе в нея, то започва да я защитава, независимо дали става въпрос за дете. Това е много голяма заблуда – че кучетата обичат деца, не нападат деца и т. н. Напротив, кучето е хищник и е нормално да нападне най-лесната плячка, както е в природата – един хищник напада или малките на съответния дивеч, или болни и стари животни“.

Когато кучето се използва за боеве, то насочва агресията си към себеподобни, каза още Василев.

Снимка: bTV

„По принцип питбулите са характерни с това, че наистина насочват агресията си към себеподобни, а не към хора – добави Гечев. – От кадрите се вижда, че животното е много стресирано, бих предположил, че е и много бито. На село общо взето така се гледат кучетата – на един къс синджир, много бой и от време на време един комат хляб, колкото да има, за да бъдат една жива аларма. Еми, стават убийци, да. Нормално е да стават убийци, защото вие и детето си ако гледате така, и то ще стане убиец най-вероятно“.

Гечев предположи, че стресът е бил водещ фактор в инцидента – ако кучето се е почувствало застрашено.

Много ми се иска да се стигне до едно разумно разследване, да не се повлияваме от емоции, защото на едно куче не може да му се вменява вина за престъпление, понеже то няма съзнание, добави той.

Снимка: bTV

Василев уточни, че това, че детето е посещавало често къщата, не означава, че кучето е привикнало с него. „Не се знае каква асоциация може да е направило. Детето може да е било, колкото и нелепо да звучи, агресивно към кучето. Многократно съм виждал деца, замахващи с пръчки към кучета, тичащи към самото животно. Много често тичането в посока определения индивид се приема като заплаха. Това, че детето е присъствало в двора, не означава, че кучето го познава с добри чувства и намерения“.

По думите на Василев „много породи могат да бъдат агресивни“, а питбулите са по-скоро борбени и могат да се бият или да отстояват позиции, докато дишат. Това е най-опасното в тази порода. Ако това куче беше агресивно, то щеше да проявява агресия в момента, в който в двора се появят хора, докато виждаме, че то търси умилостивяване.

Гечев посочи, че се учудва, че питбулът все още не е конфискуван и посочи, че има опасност един ден да изчезне – да бъде умъртвено или пуснато някъде. „В случая това куче също е жертва и има нужда от спасение. За съжаление, не е само то, такава е ситуацията с една огромна част от животните, които се отглеждат на село – на синджир, с много бой и малко храна, допълнително у тях се стимулира агресивно поведение, за да пазят дворовете. Виждаме резултатите“, посочи Гечев.

Снимка: bTV

Много лесно е да се изземе това животно, да се евтанизира, но собственикът ще си вземе ново, то ще бъде възпитано по същия начин, добави той.

Според Василев рано или късно и в България ще бъдат въведени забрани за определени породи, „но защо трябва да е толкова скъпа цената?“. По думите му вината е на хората, които постъпват безотговорно при вземането на куче – не се интересуват от характеристиките на породата, от какво има нужда. Поведението на кучето зависи изцяло от собственика.

Можете да направите звяр и от един пинчер, посочи Гечев.

Селекцията обаче също е изключително важна, уточни треньорът. Всеки решава, че може да стане развъдчик, без да има елементарна представа как се случва това. Например един голдън ретривър, ако прояви и най-малка агресия, не трябва да бъде допускан до развъждане, но се случва, каза той.

Вижте целия разговор във видеото:

Трябва ли да се забрани отглеждането на определени породи кучета?