Депутатите искат да изслушат столичния кмет Йорданка Фандъкова заради финансовото състояние на „Топлофикация София“. Точката беше включена като последна в седмичната програма за работа на Народното събрание. 

Освен Фандъкова в пленарната зала са повикани още председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков и изпълнителният директор на дружеството Александър Александров. 

Народните представители искат да разберат какви са предприетите действия от страна на дружеството и на Столична община като негов принципал.

Те искат допълнителна информация за предприетите действия относно осигуряването на инвестиции за изпълнение на нормите за допустими емисии на азотни окиси, съгласно прилагането на стандартите на Европейската комисия от 2017 г. и решението на Изпълнителната агенция по околната среда за отказ на дерогация на „Топлофикация София“ ЕАД относно емисиите. 

„Не е нормално принципалът на това дружество да абдикира от проблемите на столичани“, мотивира предложението Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме!“, цитирана от БГНЕС. 

Според нея заради неизпълнение на нормите за замърсяване на въздуха има опасност дружеството просто да спре да функционира и да остави хиляди домакинства в София без парно и топла вода.