Размяна на реплики на висок тон беляза първото заседание на парламента за новия политически сезон.

Сесията започна с бурни дебати и в присъствието на президента. В обръщението си той поиска по-голям контрол на парламента върху изпълнителната власт. По думите му ако няма отчетност от страна на министър-председателя и съвместна работа „или ще победи апатията, или улицата ще помете статуквото”.

Той лансира и идеята вица с двойно гражданство да могат да се кандидатират за президент, вицепрезидент и депутат. Тъй като в момента това е недопустимо, за да стане възможно ще трябва да се променя Конституцията. 

Управляващите от ГЕРБ благодариха на Радев, че ги е уважил, и му отговориха остро. Председателят на групата им Даниела Дариткова призова вицепрезидента Илияна Йотова да помогне с опита си, за да не бъде запомнен Радев „като президента, отправил най-много заплахи и девалвирал институцията „вето”.

БСП се солидаризираха с призива на Радев за по-силна държавност, като лидерът Корнелия Нинова поиска конкретни законови промени: „Ще внесем закон, който да въведе съдебен контрол на актовете на главния прокурор”.

Според ДПС на дневен ред в държавата са агресията, ксенофобията и омразата. „Държавата е в колапс. Наложената омраза прави неизбежна политическата и икономическата криза”, заяви Мустафа Карадайъ.

Патриотите (които окончателно се разделиха с депутатите от „Атака”) обявиха чрез Искрен Веселинов, че имат ясни приоритети за сезона: „Сигурност, доходи, патриотизъм”.

А „Воля” завършиха цикъла от политически декларации с изненадващ призив към държавния глава – да напусне „това безсмислено място” и да се включи в кампанията за местните избори в София.

От Министерския съвет премиерът каза, че няма да отговаря на думите на депутатите: „Напочиваха се август месец и сега започнаха да говорят, за да ги забележат. Няма да си губим времето да им отговаряме”

А на финала председателят на парламента призова депутатите през тази сесия да запазят добрия тон помежду си.