Българската позиция отношение на Северна Македония остава непроменена и тя съответства на по-ранното решение на парламента за вето. Това подчерта пред журналисти в парламента зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин от „БСП за България“.

Той направи този коментар след публикуваното вчера интервю на премиера Кирил Петков за „Файненшъл Таймс“, в което говори за нов модел на отношения с РСМ. В това някои наблюдатели видяха рязка промяна в позицията на нашата страна.

„Нашата позиция остава, ще бъде надградена с нови съвместни комисии за сътрудничеството в различни сфери. Това е хубава инициатива – да се потърси по-широко сътрудничество, но докато Република Северна Македония не изпълни ангажиментите си и исканията от българска страна, нова позиция по този въпрос не може да има и засега България не може да даде съгласие“, обясни Вигенин.

По думите му българските медии са представили неточен превод на думите на Петков пред западното издание.

Вигенин припомни и че въпросът със Скопие е залегнал и в коалиционното споразумение, като там се подчертава, че „ще се поддържа широко съгласие в България по този въпрос“.