Виена не е променила позицията си за членството ни в Шенген. Това стана ясно след среща на Румен Радев с австрийския президент Ван дер Белен в Ню Йорк.

По-рано държавният глава говори от трибуната на Общото събрание на ООН. Сред основните акценти в изказването му беше войната в Украйна. Радев каза, че войната, конфликтите и тероризмът застрашават бъдещето на цивилизацията.

Често позициите на президента за войната будят критики. Той смята, че предоставянето на военна помощ на Киев е въвличане в конфликта. При посещението на Зеленски в София той обясни, че Украйна настоява да я води и се противопоставя на санкциите срещу Русия.

Снимка: Габриела Наплатанова

„От първия ден България заклейми агресията на Русия срещу Украйна. Всеки ден от тази война застрашава международния мир и сигурност и вече се е превърнала във война на изтощение, която изправя пред предизвикателство социалното и икономическото развитие в света. Развитието на събитията показва опасна тенденция на ескалация и риск от разпространяване на конфликта в Черно море и засягане на съседните на Украйна държави“, каза Румен Радев.