Репортаж след зрителски въпроси в редакционната ни поща. Ще поевтинеят ли храните, в чието производство участва природният газ, след осезаемото му поевтиняване от този месец? Според комисията по стоковите борси и тържищата това няма да се случи въпреки почти 80-те лева за мегаватчас през май при над 350 лева през септември.

В предприятие за преработка на зеленчуци, което работи с газ, собствениците казват, че по-ниските разходи за енергия ще доведат до по-добри цени за клиентите.

„След като себестойността ни е паднала, не може да ти паднат суровините, себестойността ти изобщо на целия продукт и ти да продължаваш. Аз ще дам такива цени да могат всички да се доберат до тях“, каза Минка Андреева, собственик на предприятие.

При оранжерийните зеленчуци, където също се ползва газ, разходите са увеличени заради скъпите торове. По-ниски цени може да има заради по-масово предлагане, но не и заради цената на газа, отчитат от комисията. При хляба пък има увеличени разходите за заплати на фона на инфлацията, отчитат експертите. Затова и очакванията са, че по-евтиният газ няма да повлече надолу и харните.

„Толкова бързо не може да се отрази. Най-малкото трябва да има сигурност в тези намаления и очаквания за бъдещи периоди да са по-позитивни, към момента няма такава сигурност“, заяви председателят на Комисията по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

Прогнозите са по-евтиното синьо гориво да бъде временно явление.

„До август месец, когато отново ще трябва да се пълнят хранилищата и ние отново ще се върнем към по-високите цени“, коментира енергийният експерт Антон Иванов.

Освен от суровините пазарът на храните ще зависи и от политиките, които ще предприеме бъдещ кабинет, отчитат още анализаторите.