Върховната административна прокуратура (ВАП) подкрепи искането за видеозаснемането и излъчването от броенето на бюлетините по време на избори, а Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе до месец.

Съдебният състав трябва да прецени дали да остави в сила решението на Административен съд - София, което позволи видеонаблюдението по време на избори още преди месец. То бе обжалвано от Централната избирателна комисия, която и днес заяви, че видеонаблюдението нарушава сигурността на личните данни.

„Нашата жалба въобще не поставя под въпрос приложимостта на правилата за защита на личните данни спрямо целия изборен процес. Ние говорим само за момента на броенето на бюлетините, след като е приключил изборния ден, това е много различно“, каза адвокатът на „Демократична България“ Надежда Йорданова.

Според прокурора Христо Ангелов от ВАП би било добре видеонаблюдението да се случи, защото, като има решение на Европейския съд по правата на човека, то ще важи както за другите страни, така и за бъдещи избори.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!