Вежди Рашидов бе удостоен със Златния медал на Кралския артистичен кръг на Испания и стана почетен член на Съюза на испанските художници по време на тържествена церемония в Двореца Пинятели в Барселона, съобщиха от екипа на бившия културен министър.

Високото отличие се присъжда за изключителни заслуги към европейската култура.

На официалното събитие присъстваха редица творци, както и генералният консул на България в Барселона Цветелин Цолов, който поднесе специално приветствие и изтъкна, че творчеството на Вежди Рашидов е оценено толкова високо от една от най-престижните културни институции в Испания заради неговия безспорен талант.

„Колкото и награди да имам, това отличие ми е много скъпо, защото е медал на приятелството. Най-важното е, че две страни с много богата, древна култура и история се опознаха и ако съм бил за малко посредник на това, се чувствам много щастлив”, призна Вежди Рашидов.

Събитието, организирано от Кралския артистичен кръг и Института за изкуство в Барселона, се състоя в прочутата дворцова Зала на атлантите, строена в края на XIV и началото на XV век.

Кралският артистичен кръг в Барселона е основан през 1881 г. от няколко известни художници с цел да развива изкуството и е една от най-авторитетните арт институции в Испания.