Заместник-председателят на парламента и лидер на „Воля” Веселин Марешки отказа да назове кой го е принуждавал да се откаже от бизнеса с горива. Той беше призован в спецзвеното „Антикорупция”. 

Час и половина продължи престоя на Марешки в прокуратурата. Адвокатката му не била допусната. 

„Нямам намерение да казвам кой ми е оказвал натиск, тъй като нямам основание да вярвам на институцииите, в частност на прокуратурата”, посочи Марешки. 

„Да се сипят безадресни обвинения от типа на „Искат да ми вземат бизнеса, притискат ме, изнудват ме и прочие” и всеки път, когато следва снемане на обяснения за проверката, да играем театъра: „Не зная, не помня, не разбрах, не искам да кажа”, не е много достойно”, коментира главният прокурор Сотир Цацаров. 

„Главният прокурор е най-големият артист. Нека той да излезе и да каже имената на хората с интереси в енергетиката, които са го замесили в „ЦУМ-гейт”, каза на свой ред Марешки. 

Той отправи обвинения към варненската прокурорка Виолета Радева, която е поискала и използването на подслушвателни спрямо него. Имало съмнения, че той се готви да даде подкуп на съдия.

„Карала ли е пияна? Ако е карала, застрашавала ли е живота и здравето на други хора”, попита Веселин Марешки. 

Главният прокурор застана зад подчинената си. „Единственото, за което го призовавам, е да има малко повече достойнство тогава, когато хвърля тази чернилка върху колегите ми. Това, че нямал вяра на главния прокурор, за мен звучи като комплимент”, отбеляза Цацаров.

Миналата седмица Марешки беше обвинен за нелоялни търговски практики и прехвърляне на бизнеса на фармацевти чрез натиск.