В края на месец юни имаше няколко дни с геомагнитни смущения, причинени от слънчевия вятър – потокът енергийни частици, който определя космическото време. Началото на юли засега се очертава сравнително спокойно откъм слънчево въздействие.

Според прогнозите на центровете за изследване на слънчевата активност в САЩ, Англия и Русия смущения и вероятност за слаби геомагнитни бури (от степен G1 – Кр5) има след 5 юни.

Вероятна причина за такова въздействие са петната върху Слънцето. Те ясно личат върху актуалната снимка от роботизирания апарат на НАСА и Лабораторията за слънчева динамика.

Снимка: НАСА

Астрофотографът от Турция Сенал Санлъ представи впечатляващ колаж със слънчевите петна от 1 до 30 юни тази година.

Снимка: Сенал Санлъ

Много от тях провокираха слаби и средни геомагнитни бури, които бяха отчетени и по нашите географски ширини. Забележете как петната са съсредоточени в двете области около приблизителния слънчевия екватор.

Снимка: Филип Смит

А частици от горските пожари в Канада през последните десетина дни достигнаха и Северозападните региони на стария континент. Засега няма опасност замърсеният въздух да продължи и към Югоизточна Европа.

Но нюйоркчани забелязаха оранжев оттенък на почти пълната Луна в нощта на 30 юни. Красивата снимка беше заснета в „града, който никога не спи“ от астрофотографа Филип Смит.