Премиерът Бойко Борисов разговаря с патриарх Неофит и с главния мюфтия Мустафа Хаджи по скандала около промените в Закона за вероизповеданията, с които депутатите приеха на първо четене опрощаване на дълг от 8 млн. лв. на Главното мюфтийство.

Цялостната справка за задълженията се явява данъчна тайна и от Министерство на финансите отказват да я предоставят, но ставало въпрос за осигуровки.

От Главното мюфтийство изпратиха справка за 5,8 млн. главница и 2.2 млн. лихви дългове на мюфтийството.

Снимка: btvnovinite.bg

От мюфтийството обясниха пред bTV, че бюджетът им е 6 млн. лв. и не стигат за покриването на разходите за заплатите на 600 имами.

Премиерът отрече промените в закона да са резултат от политическа сделка, каквато заподозряха от БСП.

Снимка: btvnovinite.bg
Борисов обаче призова вероизповеданията да водят отчетност на финансите си.

Снимка: btvnovinite.bg

„Благодарих на българския премиер, че има добронамерено отношение към вероизповеданията”, каза патриарх Неофит.

Дълговете на вероизповеданията към Агенцията за приходите са 8,267 млн. лв. Като  8,106 млн. лв. са на мюфтийството. Според главния мюфтия дълговете са натрупани след 2005 година.

А според главния секретар на мюфтийството Джелал Фаик в задълженията фигурират 600 хил. лв. такса смет за столичната джамия Баня Баши и 100 хил. лв. разходи за адвокати в периода, когато беше водена съдебна битка за това кой е легитимният главен мюфтия.

„Ако бяха стигнали приходите, щяхме да ги покрием. Повечето от имотите са одържавени от комунистическия режим, въз основа на което по-голямата част от тях не са възстановени, така че приходите са крайно оскъдни”, каза още главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Един от имотите на Главното мюфтийство е сградата, в която се помещава държавният куклен театър в Сливен. 26 години той  плаща наем на мюфтийството, но твърди, че срещу това не получава поддръжка.

„Те даже не си правят труда да ни отговорят. Затова при последното подписване на договора си вкараха клауза – никакви основни ремонти без тяхно съгласие и те могат да ни разрешат за наша сметка”, каза директорът на театъра Ефтимия Павлова

От Главното мюфтийство обявиха, че започват проверка за театъра.

И днес от коалиционния партньор на ГЕРБ – ВМРО, се обявиха против опрощаването на дълговете.

„Утре други вероизповедания ще спрат да си плащат данъците и осигуровките, просто защото ще знаят, че в един момент държавата може да им ги опрости”, каза Искрен Веселинов.

От ДПС запазват мълчание, а от БСП още миналата седмица обявиха, че амнистията на парите е сделка между ГЕРБ и ДПС.

А от партия „Воля” обявиха, че са внесли в парламента предложение за изменение на приетите на първо четене промени в Закона за вероизповеданията и предлагат спорния параграф с данъчната амнистия да бъде отменен.