Министър-председателят Марин Райков издаде заповед за освобождаването на Йордан Войнов от длъжността изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това съобщиха от правителствената служба.

Начело на агенцията е назначен досегашният зам.-изпълнителен директор д-р Венцеслава Тасева. Тя е специалист в областта на безопасността на храните. Опитът й включва позиции в министерствата на земеделието и на здравеопазването, както и в РВМС – Сливен.

Тасева е завършила Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина със степен магистър и следдипломна специализация по ветеринарно-санитарен контрол на храни. Има множество обучения в страни от ЕС и две дългосрочни специализации в САЩ и Франция, допълват от пресцентъра на МС.

До назначаването на нов директор на БАБХ се стигна, след като досегашният й ръководител Йордан Войнов подаде оставка. Той пък взе това решение след призив на премиера заради скандала с избор на частна фирма, която да поеме контрола над дезинфекцията на автомобили по границата ни с Турция.