Специализиран полицейски състав ще пази културно-историческото ни наследство, съобщи в Нова Загора служебният министър на културата Велислав Минеков. Структурата се подготвя в момента.

Звеното ще следи не само за иманярски набези, но и за опазването на архитектурното ни наследство.

Специалните полицаи ще мина обучителни курсове по антична история, антична металургия и много други. „Те ще пазят всичко, дори недвижимо културно наследство, дори и сгради“, коментира Минеков.

По отношение на тракийската могила в новозагорското село Караново, министър Минеков сподели, че видяното там миналата седмица го е натъжило дълбоко. Припомняме, че тракийската гробница бе обект на иманярски набези, а по думите на министъра покривната й конструкция е компрометирана и до края на годината ще бъде заменена с нова.

„Вината за състоянието на могилата е разпръсната между няколко институции“, коментира Минеков. Той допълни, че към момента има спор дори и за това кой трябва да плаща за охраната на обекта, която по думите му „не е никак евтина“.

„Археолозите трябва да вземат решение дали находката от Караново ще остане на място или ще бъде преместена в музея в Нова Загора. Ако се стигне до преместване, то то ще обхване надгробната камера и колесницата“, поясни министър Минеков и допълни, че проучванията в могилата трябва да бъдат подновени.