Великобритания изпраща военно формирование в България.

Части от Кралския ирландски полк идват у нас, научи ексклузивно bTV.

В специално интервю в предаването "120 минути" по bTV министърът на въоръжените сили на Обединеното кралство разкрива част от плановете на НАТО за страната ни.

Ето какво разкри Джеймс Хийпи пред Светослав Иванов:

Имате ли планове за разполагане на британски военни единици с цел укрепване на отбраната на България като част от източния фланг на НАТО? Говорили ли сте с българските власти по темата?

- Да, имаме. Едно формирование, Кралският ирландски полк, ще бъде тук след няколко седмици – съвсем скоро ще бъдат разположени тук. Ще дойдат като част от бойна група, ръководена от Америка.

Това е един вид временна сила по покана на българското правителство за укрепване на източния фланг на НАТО. Има много възможности САЩ, Обединеното кралство и България да правят съвместни обучения през идното лято, така че се вълнувам от възможностите, които предлага.

Дългосрочният план е, че НАТО е помолила Италия да установи засилено присъствие с бойна група за усилена бдителност тук, в България – подобно на Великобритания в Естония. Кой ще бъде част от тази бойна група дългосрочно все още не е потвърдено, италианците работят по това.

Какви са плановете на НАТО за България? За оръжията, санкциите, олигарсите и източния фланг на Алианса - гледайте ексклузивното интервю на Светослав Иванов с британския военен министър в "120 минути" в неделя.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!