В залата на Учредителното събрание във Велико Търново председателят на Конституционния съд Борис Велчев предложи на президента Румен Радев да поиска промяна в Конституцията.

„Внесете в Народното събрание предложение за изменение и допълнение на Конституцията и предложете да бъде приета една нова алинея в чл. 169, която да казва нещо, в което никой не се съмнява – че Велико Търново е историческата и духовна столица на Република България”, каза председателят на Конституционния съд Борис Велчев.

Държавният глава изтъкна предимствата на Търновската конституция и призова да не се приемат лобистки закони.

„Трябва да се връщаме назад, защото Търновската конституция укрепва българската държавност и полага здрави темели на модерното развитие на България в едни времена много по-тежки от днешните”, заяви президентът Румен Радев.

В словото си председателят на 44-то Народно събрание се върна към делото на строителите на съвременна България.

"С гордост наричаме първия ни основен закон един от най-демократичните за времето си”, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

По-рано тя разгледа изложба, посветена на първите политици на Млада България, и връчи на кмета на Търново решението на парламента, че старопрестолният град е историческата и духовна столица на България.

Утре във Велико Търново ще се проведе тържествено заседание на Народното събрание по повод 140 години от приемането на Търновската конституция, а вечерта ще се проведе „Звук и светлина” – традиционната заря, която осветява хълма „Царевец”.