Днес е Възкресение Христово - Великден, който е най-големият празник за всички християни, наричан „празник на всички празници“.

Смята се, че Възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.

Великден е сред т. нар. подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние.

Според православната традиция Възкресение Христово се предшества от Великия пост. Той започва седем седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите страдания и смъртта му на Кръста. През това време християните трябва да се покаят, да очистят душите и телата си и по такъв начин да се приготвят за достойното посрещане на празника.

Възкресение Христово или Великден е денят, в който християните празнуват Възкресението на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Със смъртта си Исус Христос е изкупил греховете на човечеството, а с Възкресението си дал надежда за живот след смъртта.

Широко разпространена традиция в целия християнски свят на Великден е да се боядисват яйца. Според преданието тази традиция идва от това, че след възкресението Христово, Мария Магдалена подарила на император Тиберий червено яйце с поздрава „Христос Воскресе“. Червеният цвят символизира мъченичество – кръвта, която Христос е пролял заради нас, а също така и цветът на победата над злото.

На този ден се замесват козунаци или специален хляб „артос“.