Вече е разрешено траленето на рапани в Черно море. С развитието на корабоплаването рапана е пренесен в Черно море в средата на миналия век. Само за две деситилетия черната мида е била унищожена.

„През 70-те години имаме напълно изчезване на мидата, поради нашествието на рапана, който е хищник и се знае, че негова основна храна е черната мида”, обясни гл.ас.д-р Елица Петрова от Института по рибни ресурси.

През 90-те години у нас процъфтява бизнесът с рапани, които се вадят с кораби за тралене. Много скоро обаче става ясно, че траленето разрушава дънните екосистеми и то е забранено. Сега бизнесът отново се възражда, но при определени условия и строг контрол.

"Всяка зона ще бъде отворена максимум за 2 години, след което поне една година ще бъде почиваща. Във всеки един момент ние можем да намалим продължителността на разрешението в тези зони”, уточни Георги Михайлов, началник отдел в агенцията по рибарство.

Според доклад на учени от Института по рибни ресурси от 2005 г. черната мида отново възвръща изгубените си територии в битката срещу рапана. Отчетени са запаси от 100 000 тона. При рапаните обаче е регистрирано намаляване на размерите.

"Контролът ще бъде ефикасен, бих казал драконовски. Ще бъдат отнемани задължително още в първото нарушение разрешителните за рапаноулов”, обеща Георги Михайлов.

Рапаните, които се вадят от Черно море, са предназначени предимно за износ. Основният източник на миди за нашата трапеза са мидените ферми, които в момента са подложени на масови проверки.