Хората в Омуртаг вече 30 години живеят на воден режим. Няколко пъти bTV разказва за проблема с водоснабдяването на града, но решение на проблема все още няма. В града живеят над 8000 души.

Никой в Омуртаг вече не си спомня дали някога по чешмите вода е текла постоянно. Градът се снабдява от карстов планински водоизточник, зависим от валежите. Липсата на вода затруднява домакинствата в града и те се опитват да си я набавят по всякакъв начин.

„Сутрин я спират, идва за около час, от 7 до 7 и половина, но това не е винаги, след това я пускат по обед от 12 до 13 и вечерта от шест, седем до към десет. В десет часа отново спира, пералните ни се повредиха, понеже трябва да доливаме вода, няма как да изпере пералнята, доливаме, доливаме и накрая всичко е повредено”, казва Джейлян Сюлейманова.

От ВиК-Търговище обясняват, че в момента, благодарение на валежите през зимата, ситуацията в Омуртаг е нормална. „Пак казвам режим е, но е нощен режим, нарочно я спираме през нощта, за да можем да акумулираме достатъчно количество вода, за да може да я пуснем пак в 6 часа”, обяснява Явор Миланов - управител на ВиК-Търговище.

Решение на проблема има - доставка на вода от втори водоизточник. За целта трябва да се изгради нов водопровод и нова помпена станция. Поради липса на пари обаче проектът все още не е довършен и строителните дейности са прекратени.

Докато нов водопровод не бъде изграден, режимът на водата в града ще остане в сила, а жителите му ще се надяват на повече валежи.