Три денонощия близо десет населени места във Врачанско бяха без ток. Заради ситуацията сутринта недоволни от две села в община Мездра блокираха републикански път.

От ЧЕЗ и енергийното министерство обявиха, че повечето аварии вече са отстранени и електроподаването е възстановено.

Заради липсата на ток пощите на с. Долна Кремена не изплащат пенсии, няма и вода. Изнервени, хората от Горна и Долна Кремена блокираха днес третокласен път.

Протестиращите се оттеглиха след апел от кмета на Мездра.

„Ситуацията е извън контрол, пълна безпомощност на електроснабдителното дружество и на цялата система“, каза по-рано днес кметът на Мездра Иван Аспарухов.

Днес екипите на ЧЕЗ най-после стигнаха и до тези села, помагаха им колеги от Монтана и Лом.

От дружеството обясниха, че се работи денонощно и са отстранени над 100 аварии само по електропровода, захранващ Кремените.

"Те се случиха на непроходими места в планински терени, където изключително труден беше нашият достъп, нямаше пътища и всичко трябваше да се пренася на ръка, включително стълбите“, обясни Бойко Чавдаров, мениджър "Управление на активите".

Електрозахранването между Мездра и Роман вече е възстановено, но се разбра, че има абонати, включително и цяло село, които ще останат на тъмно и тази нощ. Утре започва отстраняването на локалните аварии по мрежата за ниско напрежение.