Трети ден населени места във Врачанско бедстват напълно или частично заради прекъсване на тока.

Причината са пречупени от мокрия сняг стълбове и прекъснати проводници за средно и ниско напрежение. Ситуацията със спряното електричество изнерви до краен предел хората, останали на тъмно повече от два дни.

Снимка: btvnovinite.bg

Някои дори заплашиха с гражданско неподчинение - като мездренското село Горна Кремена, където липсата на ток пресуши и чешмите в къщите.

Жителите признават, че без ток много трудно се гледат новородени деца и обясниха, че няма с какво да измият шишетата, стерилизаторите, а пералните не работят.

Снимка: btvnovinite.bg

Някои достигат и до мерки от изминалите десетилетия – топят сняг, за да се изкъпят. А тези, които са на парно ходят с акумулатори до Мездра и ги зареждат, за да имат отопление.

Студено е навън, но храната във фризерите без ток си отива. В тях са и прасетата, които стопаните по принуда изклаха миналата година.

Снимка: btvnovinite.bg

Според кметицата на Горна Кремена Светла Алексиева до ситуация с няколко денонощия без ток едва ли щеше да се стигне, ако междустълбитята са били почиствани от дървета и клони или ако поне част от остарялата мрежа е била подменена навреме.

„Два пъти съм звъняла на ЧЕЗ, като съм ги помолила да минат и да направят профилактика. Това нещо не се случи, като са ни отложили до април“, подчерта тя.

Макар да не е енергетик, Нино разказва как със сина си е обезопасил улицата, на която живее, след като скъсан проводник паднал на земята.  Действал по съвет и прерязва жицата, защото ако дойде ток – някой може да загине.

Снимка: btvnovinite.bg

Хората недоумяват как в Китай са вдигнали болница с хиляда легла за седмица, а у нас като падне 30 см сняг – изпадаме в безизходица.

В Горна Кремена обмислят блокада на път заради тока. Очаква се и отговорът на ЧЕЗ.