„Позорно е парламентаризмът да бъде ограден с метални решетки, Народното събрание да бъде постоянно оградено с метални преграждения“ Това се заявява в декларация от името на парламентарната група на „Възраждане", огласена от Елена Гунчева.

„Страхът на управляващите от хората, само месеци след избирането им във властта, преминава в нелогични и позорни действия, които показват единствено несигурност и желание за конфронтация. Срамно е народните представители да се страхуват от народа си“, добави Гунчева, цитирана от БТА.

На 18 май на официалния вход на Народното събрание са поставени тежки метални решетки, неизвестно по чие разпореждане и без знанието на народните представители, обясни Гунчева повода за изявлението. Сградата на НС е исторически, културен и архитектурен паметник от национално значение, подчерта тя и добави, че никой председател на парламента не си е позволявал да сложи решетки на сградата-символ на парламентаризма и демокрацията.

Това, което направи впечатление на посетителите на Народното събрание във вчерашния ден, бяха триметрови метални врати, които приличат и на решетки. Те са на централния вход на сградата, който се ползва при официални и тържествени случаи.

По искане на НСО са монтирани решетките на централния вход на парламента. Това заяви председателят на Нaродното събрание Никола Минчев от кулоарите в отговор на bTV.

Той обясни, че не си спомня чие е решението за монтиране на решетките, но повод са протестите на „Възраждане” през януари тази година, когато протестиращи се опитаха да нахлуят в сградата.

„Не си спомням да съм подписвал, но ще погледна, за да ви уверя, дали съм точно аз”, каза още Минчев и увери, че са спазени всички процедури при монтажа на решетките, тъй като Народното събрание е паметник на културата.

„За сигурността се доверяваме на експертите. По повод сигурността имаме и други предложения, но не всички можем да приемем, защото все пак трябва да запазим и облика и духа на сградата”, допълни Минчев.

От пресцентъра на НСО потвърдиха пред bTV, че решетките са монтирани по тяхно предложение и добавиха, че тази препоръка е дългогодишна. Същите метални решетки има и на входовете на бившия партиен дом, където заседава за кратко в края на мандата си 44-ото НС. Последните са монтирани през декември 2019 г. на входа на сградата откъм Ларгото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!