Остават 4 месеца до парламентарните избори. 28 март е най-ранната дата, на която можем да гласуваме за 45 Народно събрание. Възможно ли е обаче отлагане на вота, заради извънредната обстановка? 

Съгласно чл. 64 от Конституцията, при определени обстоятелства, например извънредно положение, изборите могат да се отложат, а мандатът на действащия парламент - да се удължи. Не и при сегашната ситуация обаче. 

„На това основание - не. защото мнозинството измени закона за здравето и предвиди възможност за въвеждане на извънредна епидемична обстановка, в каквато се намираме в момента“, обясни проф. Пламен Киров – ръководител на Катедрата по конституционно право в Софийския университет. 

Тоест - извънредното положение е много различно от извънредната епидемиологична обстановка, казват юристите. Въпреки това, изборите може да се проведат и по-късно. 

Съгласно българската конституция, датата на изборите се определя от президента на републиката и може да варира в рамките на два месеца. 

В конкретния случай - от 28 март до 23 май, в някой от неделните почивни дни.

От ЦИК обявиха, че вече се подготвят, а в 9500 секции ще се гласува машинно. 

„Ние вече обявихме обществена поръчка за доставка на 9600 машини. Спряхме се на тази бройка за да има и за разяснителна кампания“, обяви говорителят на ЦИК Таня Цанева. 

Общият брой на избирателните секции в страната е около 12500. Тоест - в близо 3000 от тях все още ще се гласува само с хартиени бюлетини.