ЦИК е взела решение за купуване на 9600 машини за гласуване на изборите следващата година. 

Зам.-председателят на ЦИК Кристина Цанкова-Стефанова е потвърдила за БГНЕС, че такова решение е взето вчера на закрито заседание малко преди 21 ч.

Тя поясни, че предстои поръчката да бъде качена в сайта на Агенцията за обществени поръчки. Тя ще се проведе в съкратени срокове, за да се даде повече време на производителя.

Стойността на поръчката е 36 млн. лева без ДДС.

Решението е публикувано на страницата на комисията. В него пише, че се открива състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка за доставка на 9600 специализирани устройства за електронно машинно гласуване.

Софтуерът им ще има възможност да се модифицира за всякакъв вид избори, предвидени в Изборния кодекс, без намеса на доставчика. Предвижда се и обучение на ЦИК, РИК и СИК за работа със специализираните устройства за електронно машинно гласуване.

На 8 октомври парламентът реши окончателно – в секциите с над 300 избиратели ще има възможност за гласуване и на машина, и с традиционната хартиена бюлетина, а всеки гласоподавател сам ще избира как да упражни правото си на вот.