На изборите през май 2019 г. няма да има електронно гласуване, защото е променен срокът за въвеждане на електронната идентификация. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова, предаде „Фокус“.

„Електронно гласуване има как да има, но то трябва да бъде синхронизирано със сроковете за електронна идентификация. Защото такива са изискванията на Изборния кодекс в частта за електронно гласуване – всеки един избирател, който желае да гласува електронно, трябва първо да направи успешна електронна идентификация, а такава към момента нямаме”, допълни Нейкова.

От ЦИК уточниха, че има изискване срокът за системата за електронно гласуване да бъде синхронииран с този на националната схема за електронна идентификация, а той променен от законодателя.

Нейкова обясни, че и машинното гласуване зависи от текстовете, които ще бъдат приети между първо и второ четене на промените в Изборния кодекс от Народното събрание. „Там е предвидено машините за гласуване да бъдат доставени или изработени от „Информационни системи“. Дали това ще стане факт и ние не знаем към този момент. Но ЦИК трябва да има готовност с техническото задание независимо какъв ще бъде финалният текст“, заяви още тя.