Експертни прогнози за още по-скъп бензин. За година цените на масовите горива по бензиностанциите са скочили с повече от 50 стотинки за литър, което е 30% увеличение.

Снимка: bTV

Поскъпването на бензин А 95 е със 60 стотинки. В началото на миналата година е струвал малко над 1,84, а сега надвишава 2,40 лв.

Още по-голямо е увеличението при дизела. Миналият януари цената му тръгва от 1,84 на литър, а сега е 2,48 лв. за литър. Процентно това е скок с почти 35 на сто.

Снимка: bTV

Пропан-бутанът е драстично по-скъп. От 90 стотинки сега е над 1,40 лв. за литър.

Снимка: bTV

Боян Илиев зарежда автомобила си с дизел и пресмята, че разходите му са нараснали значително.

„Неприятно е, парите могат да се изхарчат за нещо друго“, казва той.

От Българската петролна и газова асоциация (БПГА) обясняват поскъпването с опасност от дефицит на суров петрол.

„Държавите производителки, както и рафинериите, забавиха увеличаването на продукцията си. ОПЕК взе решение за увеличение на сравнително малки количества, те не покриват рязко нарасналото търсене точно по причини, че „Омикрон“ не ограничава бизнеса“, обясни Андрей Делчев от БПГА.

При средни цени от над 2,40 за литър бензин и близо 2,50 за дизел, потребителите са притеснени ще плащат ли скоро 3 лева за литър гориво?

„Силно се надявам, че няма да стигнем психологическата бариера от 3 лв. Т.е. бензинът и дизела ще останат на цени под 3 лева, естествено най-тежкият ценообразуващ фактор цената на суровия петрол зависи къде ще спре“, добави Делчев.

Ако горивата продължат да поскъпват, това ще тласка и цените на стоките и услугите нагоре.

„Цената на дизела и не бензина влизат във всичко, което стига до магазина – от хляба през месото до всичко, което слагаме на трапезата си. Няма как крайната цена да не отразява тази динамика на горивата“, заяви Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Потреблението на горива по данни на петролната асоциация вече е стигнало предкризисните нива от 2019 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!