Ако до 10 дни не започне настройването на машините за гласуване, вотът на 2 октомври ще бъде под риск. За това предупреди в ефира на bTV експертът по киберсигурност Ясен Танев.

На същото мнение е и фирмата, която обслужваше машините досега.

bTV научи, че е възможно не частна фирма, а държавата да поеме инсталирането на софтуера. Тази задача може да бъде поета от Министерството на електронното управление.

От Централната избирателна комисия засега отказват коментар.

„Машините, преди да стигнат до хората, трябва да бъдат поръчани консумативи. Това означава, че батериите трябва да бъдат дозаредени и върнати в склада. Това означава хартия за самото разпечатване. Разбрахте, че има едни машини, които трябва да бъдат сервизирани. Освен това, може би говорим за порядъка на едни 200 човека, които да провизират машините, говоря с резервите“, каза Ясен Танев. 

„Към 1 септември е добре да започне тази работа, което са може би още 18 дни. Ако още малко се забави, просто трябва този, който го прави, да ангажира наистина 500 човека и става все по-сложно и по-сложно, и накрая невъзможно, защото 5000 човека няма да го направят 10 пъти по-бързо от 500“, заяви Веселин Тодоров, директор на „Сиела норма“.

Междувременно ЦИК реши в чужбина да бъдат разкрити секции в 61 държави, което е със 7 по-малко, спрямо изборите през ноември, миналата година.

Секции няма да има в Украйна, Бразилия, Аржентина, Куба.