Близо 13 000-те хиляди машини, с които ще гласуваме на изборите на 2 октомври, ще останат в частен склад до деня на вота, съобщиха от Централната избирателна комисия. 

Властта обаче вече търси държавен имот, в който да бъдат прибрани. Защитени ли са устройствата? Отговорът потърси Митьо Маринов.

На 2 октомври вотът отново ще е машинен.

Вече година и половина устройствата за гласуване се съхраняват в частен склад и се охраняват от жандармерия. До тях достъп имат едва десетина души.


Всички те са членове на ЦИК, но дори те трябва предварително да уведомят МВР, че искат да влязат в склада. След срещата с президента във вторник властта вече търси държавен имот за преместването на машините. Това обаче няма да се случи преди деня на изборите. 

„Не предвиждаме преместване по време на изборите, тъй като организационните въпроси, свързани с подготовката на гласуване на 2 октомври, изисква доста натоварена работа и едно преместване би забавило този процес“, заяви Камелия Нейкова, председател на ЦИК.


Според фирмата доставчик, която поддържаше устройствата досега, няма подходящ държавен склад.

„Държавата може да построи вероятно всичко, но както не може да построи хубав мол или хубав хипермаркет, така не може да построи и хубав склад. Или ако го построи, той ще е много по-скъп отколкото един частен склад“, отбеляза Веселин Тодоров, директор на „Сиела Норма“.

От „Сиела Норма“ са уверени, че тук сигурността е достатъчно добра, а фирмата ще ремонтира за своя сметка над 600 повредени машини.

„Повечето машини са с повредени принтери. Ние ще осигурим замяната им. Много по-малко проблеми има с карточетците, които също донякъде имат механична част. Някой може умишлено или неумишлено да ги е повредил мушкайки грубо картата“, допълни Веселин Тодоров.

Общият им брой е 12 837. Предстои на всички да се инсталира нов софтуер.