Възможен ли е кабинет на малцинството? Този въпрос е на дневен ред, след като стана ясно, че „Има такъв народ“ не среща подкрепа от другите партии.

Конституционалистите са категорични, че играта с кворума може да доведе до това другите партии да не помогнат за съставяне на правителство, но и да не пречат.

Единственото което се изисква, за да сработи тази схема, е в залата да има 121 депутати и 61 от тях да гласуват „за“.

За да започне работа Народното събрание, се изисква кворум от повече от половината депутати или 121.

Ако на заседанието, на което ще бъде гласуван съставът на кабинета, присъстват 121 народни представители, а другите пребивават в кафенето, може да се проведе гласуване. Решенията за сформиране на правителство се взимат с обикновено мнозинство. Обикновено е онова мнозинство в което са гласували повече от половината от присъстващите народни представите, или 61.

Останалите 60 депутати могат да се въздържат или да гласуват против. Но кабинетът вече ще е факт.

Част от партиите запазиха мълчание по темата. „Изправи се! Мутри вън!“ обявиха, че не бягат от дебат. А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече декларира, че услуги на ИТН няма да прави.

У нас досега е имало две правителства на малцинството. Първото е на СДС с премиер Филип Димитров през 1991 г. То има 110 депутати в парламента и пада след вот на доверие година по-късно, защото губи подкрепата на ДПС. Второто е на Бойко Борисов от 2009 г., което беше подкрепяно от 117 депутати.