Всеки ден покана за детектор на лъжата. Откакто „Има такъв народ“ решиха да излязат от властта, искат да се подложат на проверка заедно с „Продължаваме промяната“. Доколко обаче в политическата игра детекторът на лъжата е обективен начин за изясняване на истината?

„Бих поканил Кирил Петков, заедно със специалисти, да се подложим на детектор на лъжата в пленарната зала по отношение на бележката“, заяви Станислав Балабанов.

„Присъствах на среща на Караджов с Петков и Асен Василев, на която финансовият министър му каза: "Плащай от твоя бюджет, като мине актуализацията ще ти ги възстановя. Отивам на детектор на лъжата, ако трябва“, заяви Тошко Йорданов.

Така двамата депутати от „Има такъв народ“ поканиха Кирил Петков и „Продължаваме промяната“ да проверят истината по темите Северна Македония и парите по спорните инхаус - договори за магистрали у нас.

За последните 10 години криминалните психолози от екипа на специалиста Тодор Тодоров са имали само двама клиенти – политици, които са искали да се подложат на полиграф. Единият от тях опитал да диктува въпросите.

„Единият път беше от партията "Глас Народен към 2014-та, защото те искаха да проверят кандидатите за евродепутати дали има нещо смущаващо в тяхното минало, дали е посещавал криминален контингент, дали е получавал подкупи и т.н. Другият случай беше Марешки. Не се стигна до това, тъй като час и половина говорихме с него и той искаше да ползва метода за собствени цели“, обясни Велина Владимирова, криминален психолог.

Публични заявки за детектор на лъжата помним още от 2003 година. Тогава главният прокурор Никола Филчев обяви, че ще се подложи, ако всички политици и висши магистрати направят същото. Никой не го направи.
И все пак полиграфът не се приема за пряко доказателство пред съд.