Възможен е скок в цената на застраховка "Гражданска отговорност". до това може да се стигне заради промени в Кодекса за застраховането. Те предвиждат максималните суми, които застрахователите изплащат като обезщетения при катастрофи, да бъдат увеличени.

В момента средната цена на полицата гражданска отговорност е около 170 лева. За шофьорите евентуален скок е лоша новина.

Промените в застрахователния кодекс предвиждат, ако при катастрофа се причини смърт или увреждане, прагът на обезщетението да стига 10 милиона лева. В момента лимитът е 2 милиона лева на човек.  

Засега застрахователите са разделени за това как ще се промени цената на задължителната застраховка. Част от компаниите виждат 5 до 10% увеличение на полицата. Други са скептични, че цените ще растат:

„Това на практика не означава, че ние рязко трябва да вдигнем цената, което пазарът не би понесъл, в крайна сметка пазарът движи цената”, заяви Орлин Пенев, директор на застрахователна компания.

Промените в кодекса ще защитават в по-голяма степен потребителите, обясниха от комисията за финансов надзор:

„Застрахователите да поставят номер върху всеки документ при завеждането на претенция, така че, когато трябва да се изплати обезщетението, да е ясно дали всичко необходимо е било предадено на застрахователя”, коментира Ралица Агайн, зам.-председател на КФН.

Така клиентите ще имат доказателство, че са изпратили исканите им документи. Сега това може да е повод да се откаже изплащане на обезщетение.