Град-градина. Зелени и чисти квартали. Нови дървета по улици и булеварди, свързани велоалеи, премахване на калните плочки, поставяне на подземни контейнери и соларни панели. Изграждане на зелени острови, зелени пояси и зелени рингове. Грижа за София като за зелен град. Това са само малка част от предизборните обещания за столицата.

Зелените политики са характерни повече за западноевропейските държави, където другите теми от дневния ред за развитието на гражданите вече са отработени.

Попитахме случайни минувачи в центъра на София какво мислят за зеленото развитие на града.

Мненията са полярни – за някои от тях градът е достатъчно зелен, други искат строежите да спрат и вместо бетон да виждаме повече дървета.

Чистотата, многото автомобили и дупките по улиците също са част от проблемите за разрешаване. Много от анкетираните са категорични, че градът се развива в добра посока, но искат и повече паркове и градинки.

Ето и някои от отговорите на анкетираните.

„Смятам, че е достатъчно бетонен, а не зелен. Трябват повече зеленина и детски площадки. Повече места, на които хората да почиват. А всяка градинка сега е наблъскана с хора, които няма къде другаде да отидат“.

„Има прекрасни условия и достатъчни пространства, които да се развият, но можем да направим много повече. Трябва да стане още по-зелен град – да засадим дървета. Трябват достатъчно отворени пространства за нашите деца“.

"Витоша е разкошна планина. Подобно на Виена – която е един от най-добрите градове за живеене в света, би могло да се ограничи движението в централната част. Като инфраструктура за велосипеди и тротинетки се подобрява, от ден на ден става все по-добре."

Какво още мислят жителите на София за развитието на града - чуйте във видеото.