Здравният министър д-р Таня Андреева е дала "зелена светлина" за актуализиране на бюджета на Националната здравноосигурителна каса, научи bTV.

От ведомството обявиха, че се нуждаят от още средства, за да се разплащат с болници и аптеки, а ремонтът на неговия бюджет беше поставен от ГЕРБ като условия, за да се върнат в пленарна зала.

Това е добър знак преди утре на поредните консултации депутатите да се опитат да намерят общ език, за да заработи парламентът. Проверката ще дойде в сряда, когато ще видим ще има ли кворум.

Това е важно не само за политиците, но и за хората. Важни законодателни промени боксуват и има опасност да не станат факт.

Сериозни проблеми има в две области - здравеопазване и пенсиониране. Решаването им изисква работещ парламент.

Здравна дупка

Очертава се сериозен дефицит на средства в здравната каса. Налага се спешна актуализация на бюджета й, но процедурата за това буксува. Ако предложението за актуализацията не се придвижи до Парламента и не се гласува от него, могат да се развият черни сценарии – не само за съдбата на болниците, а и за аптеките, които може да спрат да зареждат лекарства.

Близо 330 милиона лева няма да стигнат на касата да се разплати с болници и аптеки в последните месеци на годината. Близо 100 милиона от тях няма да стигнат за лекарства за домашно лечение и диетични храни за специални медицински нужди, които аптеките отпускат.

„Най-напред ще рефлектира върху скъпоструващите медикаменти, няма да може да ги закупуваме, тъй като ги плащаме с лични средства, което пък ще рефлектира върху пациентите и то за съжаление хронично болните, онкоболните, диабетно болните", коментира фармацевтът Петя Жекова.

Аптеките нямат право на надценка върху скъпоструващите лекарства. Получават по 2 лева на обслужена рецепта. Това означава едно – под формата на медикаменти собствениците "заключват" хиляди левове в аптеките си, които чакат касата да им върне.

Затова, ако парите в касата свършат, скъпите медикаментите ще станат дефицитна стока.

Пациентите ще се принудят да ги плащат от джоба си, за да спасят живота си. Същото може да се наложи да правят и болните на по-евтина терапия.

И ранното пенсиониране се оказа минирано

Бомба със закъснител е заложена и на още едно място - ранното пенсиониране. На него имат право хората, работещи при тежки условия.

По закон от догодина професионалните пенсионни фондове трябва да започнат да плащат новите пенсии.

Георги Станков е миньор и му предстои пенсиониране догодина. Освен в частен фонд обаче има осигуровки и в НОИ за годините, когато фондове не е имало.

Законодателството не урежда тези случаи и към момента е загадка каква ще бъде пенсията на Георги и кой ще му я плаща.

„Дано нещо се промени, дано вземат някакви решени, защото нали разбирате 20 години при първа категория да получаваш 200 лева пенсия е позор", казва мъжът.
Загадка са и пенсиите на хора, на които им предстои пенсиониране със стаж при тежки условия, и които по различни причини имат вноски само в НОИ.

От доста време работна група от експерти мисли върху казусите с ранното пенсиониране, за които законът мълчи.
Има решения, за които обаче се търси политическа подкрепа, така че да се гласуват преди 1 януари 2015 г.

Междувременно, депутатите Мая Манолова и Страхил Ангелов предложиха стажът и възрастта за ранно пенсиониране да не се увеличават до 2017 година. Експерти обаче обясняват, че по начина, по който депутатите са написали предложението си кашата става още по-голяма. Те призовават за разум и прецизност при вземането на бързи решения в последния момент, засягащи съдбата на много хора.

Утре депутатите ще търсят нов път за съгласие. Председателят на парламента Михаил Миков е поканил шефовете на групи да обсъдят дневния ред на Народното събрание.

Идеята е да се работи по програмата от миналата седмица, в която влизат закони като този за автомобилните превози, за търговските вериги и т.н.

Миков оставя вратата отворена - в програмата могат да се включат и нови законопроекти. До новите консултации се стигна, след като „Атака” и ГЕРБ напуснаха парламента и така не може да бъде събран кворум.

В днешния ден шефът на парламента Михаил Миков призова политиците да намерят решение за обща програма.

От ГЕРБ ще влязат на преговорите с искане дневният ред да бъде допълнен с актуализация на бюджета на държавата и на здравната каса. Тази вечер стана ясно, че здравният министър д-р Таня Андреева е дала положителен отговор на предложението за ремонт на бюджета на НЗОК, така че той ще влезе в пленарна зала.

Заместник-председателят на парламента Мая Манолова твърди, че ако парламентът не заработи, може да се загубят пари и по важни финансови споразумения.

„Абсолютно прави са и синдикати и работодатели, че това е безобразие да бездейства парламента вместо да работи за решаване на важни за хората проблеми, срамувам се че парламентът е в това състояние.", посочи тя.

От ДПС, които призоваха да има консултации утре, ще отидат на тях със закона за тютюна и предложения за промени в закони, които касаят банковата стабилност.

Източници от партията разкриха, че освен спорните промени в Наказателния кодекс, ще предложат още три нови законопроекта, които имат връзка със ситуацията в банковия сектор.

От „Атака” едва ли ще присъстват.

Големият тест за съгласието е дали ще има кворум в сряда.